Modern & Contemporary

Home Architecture Modern & Contemporary

This Artist’s Home Exudes Modern Rustic Style

Demolition of an old house made room for this elegant new home/studio complex in the Barton Heights neighborhood of Austin. Not a lot of room, because there was already a swimming pool on the property, as well as oak and cypress trees that owner Laurie Frick didn’t want to knock down. But designer KRBD still found a way to give Laurie 1,600 square feet of residential space in addition to the 700-square-foot art studio she asked for by building around a gallery of steel bays.

Frick-Residence-9

Around the home, that steel is covered with tigerwood; the studio has a stucco exterior.

Frick-Residence-1

Once you get inside you’re met with a long hallway displaying rugs, books, and some of Laurie’s own art pieces. Such an outstanding collection really cries out for a place to show it off, making the hallway a very nice touch for this particular owner.

Frick-Residence-2 Frick-Residence-3 Frick-Residence-4

After you pass through, you’re in a large, open living room/dining room/kitchen area which gives way to the pool in the back. An enclosed glass walkway connects the house to the studio, which is naturally lit by a skylight and clerestory windows (Laurie needed the wall space for her paintings, so ground-level windows were out of the question).

Frick-Residence-5

A clerestory window also features in the master bedroom, which is located at the other end of the entry hall. The ensuite bathroom has one too, and there’s a skylight in the hallway guest bathroom. The home office to the front of the house has a more conventional picture window which looks out on a very pleasant street view.

Frick-Residence-6 Frick-Residence-7

 

frick_020210_22-940x705

63.02° House Takes A Turn On Japanese Modernism

This stark, utilitarian home in Nakana, Tokyo gets its geometric namesake from the angle it takes to the adjacent street: 63.02°. All windows and doors, including the main entry, are concentrated outward from the angled facade that is prominently exposed as if sliced clean like a hot samurai sword through miso.

The abundance of exposed concrete – both interior and exterior – is common in contemporary Japanese architecture and gives the structure a juxtaposing visual heaviness that is offset by the delicately revealed curtain wall. Interiors are minimal and subdued, drawing further attention to the primary focal point that is the angled facade. The home was designed by Schemata Architecture Office.

Diamond Shaped Dune House Appears Sunken Into The Earth

The Dune house looks half-buried in the earth, a striking sight on the island of Terschelling in the Netherlands. The unusual design comes courtesy of Marc Koehler Architects, and its diamond shape delivers a most unsual perspective of the surrounding plains and the distant North Sea.

architecture-modern-house-design

modern-house-design-3 interior-modern-house-design-4 interior-modern-house-design-3

Inside the home you’ll find a layout that mimicks the name, creating a sense of wandering a dune as you traverse the various levels. Regardless of where you are, plenty of windows illuminate the shapes and angles inside with a dazzling light. A variety of sustainable elements went into the build, including prefab wood, solar panels, and a biomass fireplace.

interior-modern-house-design-2 interior-modern-house-design-1 Dune-House-by-Marc-Koehler-Architects_dezeen_784_1

Photography: Marc Koehler Architects

Jaw-Dropping Views Await In This Stunning Copper-Clad Beach House

A breathtaking and vertigo-inducing 250 foot drop to the Pacific Ocean provides a daunting, yet beautiful backdrop for this modern beach house. The Buck Creek House, designed by California-based firm Fougeron Architecture, marries the sea with the surf through strategic openings that frame only the most jaw-dropping views.

Entance-to-the-spectacular-California-home-nestled-on-a-cliffside Large-all-glass-library-and-hangout-offers-mesmerizing-views-of-the-Pacific

The unique aesthetic of the home’s exterior make a fleeting attempt to steal your attention from the crystal blue water, but do so in vein. The back end of the home is largely opaque for purposes of privacy, and clad in shimmering copper panels that change throughout the day depending on the light. However, there is no containing the sea-side facade, which opens completely to pier over the looming shear cliff.

Large-glass-windows-on-the-side-of-the-contemporary-home-atop-a-cliff Living-space-with-plush-decor-and-wooden-panelling Open-floor-living-plan-of-the-trendy-California-House Stunning-California-home-with-Pacific-Ocean-views-on-top-of-a-cliff Stunning-contemporary-bedrrom-of-cliffside-california-home-with-Pacific-Ocean-views All-glass-library-offers-unabated-views-of-the-Pacific Amazing-patio-that-seems-to-hang-above-the-Pacific-ocean Contemporary-kitchen-and-dining-area-overlooking-the-Pacific-Ocean

The interiors are clean, sleek, and do just what only what’s necessary to supplement the ocean views. High vaulted ceilings expand the spaces vertically, allowing light and air to flow through the home with elegant determination. This spectacular beach house has three bedrooms, a cantilevered master suite and a living room that opens to an adjacent exterior courtyard.

This Cabin Is Missing Something All Buildings Have, And It Rocks Because Of It

Who needs doors, right? That’s exactly what Nat Cheshire of Cheshire Architects said when he designed this pair of isolated structures off the coast of New Zealand. The cabins are completely open air and can be entered via a large square opening that steps you down into the main living area. The interiors are simple and clean, utilizing the warmth of native wood to tie the spaces to the adjacent landscape.

There is modesty and serenity in the way the buildings are anchored to the hillside. A quick glance would make them seem as if they were dark boulders jutting up and out of the grassy plains that carpet the surrounding countryside. They become a part of the iconic terrain rather than fight to visually overpower it. This harmony is echoed by the openness that results from having no doors. Protection might be limited, but the visceral experience is not.

1-doorless-cabin 2-doorless-cabin 3-doorless-cabin 4-doorless-cabin 5-doorless-cabin 6-doorless-cabin 7-doorless-cabin 8-doorless-cabin 9-doorless-cabin 10-doorless-cabin 11-doorless-cabin

Insanely Smart 309sf Apartment Transforms Into Gym, Theater, & Much More!

Hong Kong couple Andy and Michelle had a decision to make: should they purchase a larger apartment, or renovate the 309 square foot apartment they already had in a location they both loved? They had a long list of things they wanted that seemed unrealistic in the beginning: a full kitchen and bathroom, home theater, gym, storage, and it had to be cat-friendly (the couple owns three cats: Banoffee, Dumpling, and Tuxedo). – In a stroke of luck, Andy and Michelle stumbled upon design house LAAB, who, after 40 design attempts, came up with a way to make those seemingly-unrealistic requirements a feasible and chic reality.

A few dreary photos of Andy and Michelle's apartment pre-renovation.
A few dreary photos of Andy and Michelle’s apartment pre-renovation.

HongKong1

The team at LAAB ultimately came up with the idea to design the apartment around the “Form Follows Time” philosophy. This philosophy means that various spaces of the apartment, such as the bathtub in the full bathroom, can be opened or closed depending on what space you need whenever you need it. The bathtub can be covered up and used as a couch for the home movie theater, and later on it can be used as a guest bed in the guest bedroom!

The floor plans for LAAB's design for Andy and Michelle using the "Form Follows Time" philosophy.
The floor plans for LAAB’s design for Andy and Michelle using the “Form Follows Time” philosophy.

Special design elements for Andy and Michelle’s cats include a “cat walk” around the ceiling, a hidden litter box beneath the bathroom sink, cat food trays that can slide into the kitchen cabinets, and even a special den just for them. The materials, details, and mechanical systems were all designed with keeping the apartment dry, cleanable, free of undesirable smells, and all-around cat-friendly. The video below showcases Andy and Michelle, their revitalized apartment, and, of course, their cats.

smart-transformable-microflat-by-laab-architects-6smart-transformable-microflat-by-laab-architects-1smart-transformable-microflat-by-laab-architects-2smart-transformable-microflat-by-laab-architects-4smart-transformable-microflat-by-laab-architects-3

smart-transformable-microflat-by-laab-architects-2smart-transformable-microflat-by-laab-architects-1smart-transformable-microflat-by-laab-architects-5

Photos LAAB Design

Website | Facebook | Instagram

You Won’t Believe What This Awesome Brewery Used To Be

As part of a massive neighborhood revitalization project in the Güemes district in the city of Córdoba, Argentina, this funky, open concept brewery was crafted from the shell of an old, broken down police station. What was once home to handcuffed criminals, on-duty patrolmen and stale donuts now serves locals cold, crisp lagers and plenty of interesting sights. The rennovation was led by Guillermo Cacciavillani, cofounder and creative director of Bar Makers.

In the architect’s words: “To transform the neighborhood, making it an engaging place, a living history, is the spirit that is revitalizing an area that for many years was marginalized in the urban scene of the city.” What better what to inject life and vigor into a neglected area than to provide a vibrant social gathering space as functionally appropriate and majestically pulled off as the Capitan Central Brewery?

captn brewery8The beauty in the juxtaposition of old against new is immediately noticeable, giving new life to an old shell.captn brewery1 Concrete benches and planters are used to reinforce the starkness of new material that plays on what was once there.captn brewery2 captn brewery3 Flashes of bright red punctuate interior circulation, both of people and the brewery equipment systems. captn brewery4 captn brewery5 A wall of delicately detailed windows open the space to an outdoor court, providing the interior with ample natural light.
captn brewery7

The courtyard sits adjacent to the massive concrete entry. The grand industrial procession pays homage to the police station that once stood here.

Rare Sighting: A PreFab Home That Looks Natural In The Wild

It’s often difficult for a pre-fabricated home or building to have a cohesive relationship with its building site. Even if great care is taken to orient the factory-built structure to best highlight the important views, topography, etc., they can have a tendency to feel tacked on rather than integrated with their surroundings.

This particular project by German industrial designers Patrick Frey and Bjorn Gotte manages to come off the shelf and into the wild with a soft and subtle nuance not often seen in pre-fab.

The Summerhaus Piu PreFab Vacation Home boasts a clean, warm material palette that quickly associates it with its surrounding environment. There is some flexibility in the design and manufacturing process that allows materials to be applied smartly based on native and available materials. This gives the home a closer connection to its final resting place regardless of where that might be. Large openings bring in light, and the home is pointed out towards the best, most scenic views.

Offgrid In Normandy: How He Built This Modern A-Frame On A Budget

When you think of living off the grid, various images come to mind, and no doubt some of you envision grizzled people huddled together for warmth, living in some remote forest.

A Little Caesars commercial recently illustrated this in a funny way:

little-caesars-off-the-grid

However, that’s not the most accurate portrayal of life off the grid. As Jean-Baptiste Barache demonstrated, building an offgrid house for cheap doesn’t mean you need to compromise living conditions. His A-frame barn, stationed in the middle of a field in Normandy, France, is a perfect example.

51b0186afb04d6097900028d._w.540_s.fit_

He paid a local barn builder to construct the rough frame, and then collected various salvaged materials from all over the place – lumber from theater sets, veneer and particleboard, and red cedar shingles for the exterior cladding. All said and done after 18 months of working on the build, he estimates it cost around $105k.

51b0186974c5b675a700029f._w.540_s.fit_ 51b01867fb04d6098b0002f4._w.540_s.fit_

Going without electricity doesn’t mean forgoing power, but it does cast daily life in a much simpler mold. A gas canister fuels the simple stovetop in the kitchen; a homemade wood-burning stove diffuses heat through the house in a slow, steady burn.

51b0186674c5b675c5000270._w.540_s.fit_

The front of the barn looks decidedly antique…

barache-residence-house-exterior-front

While inside, the rough, unfinished walls and ceiling keep costs down. Upstairs you’ll find three “pods” for sleeping.

barache-residence-house-portrait-bed

At night he and his wife light candles and oil lamps, and Jean-Baptiste refers to Junichiro Tanizaki’s “In Praise of Shadows” as a source of inspiration for living comfortably without electricity, noting the appreciation he has for the shadows cast by the flickering flames.

51b0186dfb04d6098b0002f5._w.540_s.fit_

Images: Céline Clanet

Rustic Opulence Defines This Camp Martis Residence On Lake Tahoe

You’ve heard of modern-rustic, and now you’ll see what happens when sheer decadence collides with a rustic design. This spectacular modern home was designed by Swaback Partners and is situated on a large lot in the private community of Camp Martis, located on the shores of Lake Tahoe.

Martis-Camp-Lot-189-03-850x592

Martis-Camp-Lot-189-01-850x592

Martis-Camp-Lot-189-02-850x592

Martis-Camp-Lot-189-07-850x592 Martis-Camp-Lot-189-08-850x591 Martis-Camp-Lot-189-09-850x1207

“A home for the high Sierra’s that does not fall in line with the traditional regional architecture that mostly is a dark and heavy composition. Instead, the concept was to celebrate the light and airy feeling of snow and the effects that it can bring to the interiors.”

Martis-Camp-Lot-189-10-850x592 Martis-Camp-Lot-189-11-850x592 Martis-Camp-Lot-189-12-850x592 Martis-Camp-Lot-189-15-850x592


Martis-Camp-Lot-189-04-850x592 Martis-Camp-Lot-189-05-850x590 Martis-Camp-Lot-189-06-850x592

Photos by Vance Fox